Cozonaci fara framantare

de camelia75 in Dulciuri, 4 Mai 2013 | 10662 vizualizari

 

Reteta am gasit-o pe blog-ul doamnei Steluta Ghiocela,dar apartine unei gospodine dragi mie:Miha.
Este o reteta rapida si o recomand mai ales celor care nu prea au curaj sa faca cozonaci.:))

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat:
  • 3 oua mici
  • 10 g drojdie uscata
  • 125 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de lamaie
  • coaja de portocala optional
  • Ingrediente umplutura:
  • 200 g nuca macinata(eu doar am rupt-o in bucati mai mici)
  • 3 linguri mari cu cacao
  • 100 g zahar
  • 1 albus de ou
  • esenta de lamaie si rom (reteta originala nu are esenta de rom)
  • 2-3 linguri de lapte
  • Ingrediente pentru uns:
  • 1 albus de ou batut
  • zahar tos (reteta originala: 1 galbenus, 2 linguri lapte)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci fara framantare:

Pentru umplutura:

Amestecati nuca macinata cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi puneti laptele fierbinte si amestecati pentru omogenizare.

Mod de preparare aluat:

1.Cerneti faina si o puneti intr-un castron,apoi faceti in mijloc o “gropita” in care puneti drojdia, 1 lingura de zahar,2-3 linguri lapte caldut.Lasati la dospit 10 minute intr-un loc cald,ferit de curenti.

2.Adaugati ouale (2 intregi si un galbenus),zaharul, sarea, untul topit,esenta de lamaie si laptele,apoi amestecati cu lingura pana obtineti un aluat elastic.

3.Acoperti castronul cu un prosop(sau folie alimentara) si lasati la crescut pana ce isi dubleaza volumul.

4.Scoateti aluatul pe masa pudrata cu faina si-l impartiti in patru parti.

5.Intindeti fiecare foaie in forma dreptunghiulara cu grosimea de ~ 0,5 cm si lungimea in functie de forma pe care o aveti.

6.Puneti umplutura de nuca pe fiecare foaie,apoi rulati pe lungime.Impletiti cate 2 rulouri pentru a obtine un cozonac(vezi foto mai jos),apoi ii asezati in tavile tapetate cu hartie de copt si unse cu putin unt.Se mai lasa in tavi timp de 15-20 minute inainte de a-i baga la cuptor.

7.Se pun la copt in cuptorul preincalzit la foc potrivit ~ 40 minute pana se rumenesc deasupra.

8.Dupa ce cozonacul s-a copt,se lasa 5 minute,apoi se “unge” cu albus de ou batut si se presara zahar deasupra.

9.Se taie cozoncul numai dupa ce s-a racit foarte bine!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Baigli cu nuca si mac